Doel van het onderzoek

Het belangrijkste doel van dit project is inzicht krijgen in tot nu toe weinig bestudeerde biologische factoren die tijdens de zwangerschap en na de geboorte de gezondheid van het kind kunnen voorspellen. 
 
Hieronder vindt u een toelichting op het doel van het verzamelen van moedermelk, ontlasting en gedraggegevens van de baby.  
 
1. Waarom verzamelen we moedermelk?
Dierstudies hebben laten zien dat er bepaalde bacteriën, hormonen en suikers in moedermelk zitten, en dat moeders 'verschillende soorten' moedermelk kunnen aanmaken. Zo verschilt de samenstelling van de moedermelk bij kangoeroe moeders van week tot week. Een kangoeroe moeder geeft verschillende stoffen door aan haar baby via de moedermelk; in het begin zijn dit stoffen die goed zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, later stoffen die goed zijn voor de cognitieve ontwikkeling, en vervolgens, voordat de baby uit de buidel klimt, stoffen die goed zijn voor de ontwikkeling van de vacht. 

De vraag is nu: Hoe zit dit bij de mens? 
Helaas weten wij hier op dit moment nog maar weinig over. Eén van de doelen van het BINGO onderzoek is dan ook om de samenstelling van moedermelk bij mensen verder te onderzoeken, onder andere door te kijken naar suikers in moedermelk. 
> Suikers: Suikers kunnen goede bacteriën in de darmen van de baby voeden, waardoor de baby een gezonde samenstelling van de darmbacteriën ontwikkelt. Eén van de vragen die we willen proberen te beantwoorden is dan ook: 
- Hebben suikers in de moedermelk invloed op de darmbacteriën en de gezondheid van de baby? 

Belangrijk, omdat: Door meer onderzoek te doen naar de samenstelling van moedermelk, kunnen we mogelijk nieuwe stoffen ontdekken die belangrijk zijn voor de gezondheid van baby's. 

2. Waarom verzamelen we ontlasting?
Tijdens het BINGO onderzoek wordt er ontlasting verzameld, specifiek omdat we onderzoek willen doen naar de darmbacteriën van de baby. Bacteriën in de darmen zijn belangrijk voor een goede gezondheid, de ontwikkeling van het immuunsysteem en het welzijn van de baby. De bevalling en de eerste weken na de geboorte vormen een kritieke periode voor de baby om deze darmbacteriën te verkrijgen. Eerder onderzoek binnen ons onderzoeksteam heeft al belangrijke aanwijzingen gevonden dat huilbaby’s andere darmbacteriën hebben dan niet-huilbaby’s, en dat het welzijn van een zwangere moeder samenhangt met de darmbacteriën van haar baby.

De vraag is nu: Hoe komen baby’s aan de darmbacteriën belangrijk voor een goede gezondheid?
Er is nog veel onduidelijk over hoe baby’s aan de ‘goede’ darmbacteriën komen en welke factoren mogelijk van invloed zijn op dit proces. Het BINGO onderzoek zal ondere andere trachten de volgende vragen te beantwoorden: 
- Is de samenstelling van de darmbacteriën van de moeder gerelateerd aan de samenstelling van de darmbacteriën van de baby?
- Zijn baby’s van moeders met bepaalde typen darmbacteriën gezonder dan baby’s van moeders met andere typen darmbacteriën?
- Hebben huilbaby's andere darmbacterien dan niet huilbaby's? 

Belangrijk, omdat: We weten dat darmbacteriën belangrijk zijn voor de gezondheid van baby’s. Er is echter veel meer onderzoek nodig, zodat we mogelijk in de toekomst de samenstelling van de darmbacteriën kunnen beïnvloeden. Op deze manier zouden we het aantal huilbaby’s kunnen verminderen en de ontwikkeling van het immuunsysteem positief kunnen beïnvloeden. 
 
3. Waarom vragen wij u om een logboek bij te houden?
Aan de hand van dit eenvoudige logboek krijgen wij onder andere een beeld van hoeveel uw baby huilt, en huilen is één van de factoren die in het BINGO onderzoek zal worden onderzocht.

Door middel van het logboek tracht het BINGO onderzoek antwoord te geven op de volgende vragen:
- Zijn bepaalde stoffen in de moedermelk gerelateerd aan het meer of minder huilen van baby's?
- Hebben huilbaby’s andere darmbacteriën dan niet-huilbaby’s?

Belangrijk, omdat: Het hebben van een huilbaby kan zeer stressvol en vermoeiend zijn voor de baby en het gezin. Door meer onderzoek te doen naar huilen kunnen we het aantal huilbaby’s in de toekomst mogelijk verminderen.

4. Waarom een lab- en een thuisbezoek?
Door middel van de bezoeken kunnen wij kenmerken en het gedrag van ouders, gerelateerd aan de gezondheid van de baby, in kaart brengen.

Belangrijk, omdat: Ouders mogelijk gesteund kunnen worden om de gezondheid van hun baby te bevorderen.

 


Contact

Christine Hechler, M.Sc.

Behavioural Science Institute (BSI)
Ontwikkelingspsychologie
Radboud Universiteit Nijmegen
Montessorilaan 3
6525 HR Nijmegen


024 3612566